
Omekšavanje vode
Procesom omekšavanja vode vrši se uklanjanje bikarbonata kalcijuma Ca(HCO3)2 i magnezijuma Mg(HCO3)2, koji čine karbonatnu tvrdoću vode.
Omekšavanje vode se obavlja posredstvom ispune od jonoizmenjivačke mase koja se postavlja unutar posuda – kolona. Jonoizmenjivačka masa na sebe vezuje jone kalcijuma i magnezijuma iz vode, a zamenjuje ih jonima natrijuma. Po zasićenju jonoizmenjivačke mase, ista se periodično ispira i regeneriše propuštanjem rastvora kuhinjske soli (NaCl), čime se oslobađa jona kalcijuma i magnezijuma i vraća u aktivan oblik. Proces regeneracije se može pokrenuti na vremenskom nivou ili na osnovu protekle zapremine.
Klasifikacija vode prema tvrdoći izvršena je na sledeći način:
| Tvrdoća odH (Nemački stepen) |
|
|---|---|
| Meka voda | 0 - 8 |
| Blago tvrda voda | 8 - 12 |
| Umereno tvrda voda | 12 - 18 |
| Tvrda voda | 18 - 30 |
| Veoma tvrda voda | >30 |
Područja primene:
Domaćinstva:
Perionice veša i hoteli:
Restorani, kafići:
Zubarske ordinacije:
Foto laboratorije
Termoenergetska postrojenja:
Rashladna postrojenja:
Proizvodnja žestokih alkoholnih pića:
Postupci pranja ambalaže:
Bolnice
Membranske tehnologije prečišćavanja vode – reverzna osmoza (RO), ultra-filtracija (UF)

Kapaciteti:
OMK - Kompakt uređaji: Q=45-105 m3 x 1odH
OMS – Omekšivačke stanice Q=50-2650 m3 x 1odH