
Reverzna osmoza
Proces reverzne osmoze odvija se posredstvom polupropustljive membrane na čijoj površini se vrši filtracija tečnosti. Pogonsku silu procesa čini razlika u pritisku sa obe strane membrane. Pod dejstvom povišenog pritiska vode, kroz membranu se filtrira prečišćena voda – permeat, dok se ostatak koncentrovane smeše odvodi iz procesa kao nusprodukt.

U postrojenjima koja zahtevaju veći kapacitet prečišćavanja, koncentrat se odvodi na dodatnu filtraciju preko sledeće membrane u nizu. Najuticajniji činioci stepena prečišćavanja i kapaciteta predstavljaju kvalitet membrane i veličina radnog pritiska.
Kvalitet prečišćene vode – permeata iznosi (1-20 µS/cm), čime je posredno prikazan sadržaj elektrolita, tj. jona minerala i suspendovanih čestica u vodi.
Veličina suspendovanih čestica koje se mogu izdvojiti iz vode ovim postupkom kreće se u granicama od 0.0001-0.001 µm, što reverznu osmozu svrstava u sam vrh spektra svih poznatih postupaka prečišćavanja.

Mehaničke nečistoće, aktivni hlor i suspendovani minerali koji čine karbonatnu tvrdoću vode intenzivno oštećuju membranu RO jedinica. Stoga je, u cilju zaštite membrane, najčešće potrebno iste prethodno odstraniti odgovarajućim postupcima u fazi predtretmana. Time se znatno produžava radni vek membrana i omogućava maksimalnu ekonomičnost samog postupka.
Područja primene:
- Prehrambena industrija,
- Proizvodnja alkoholnih pića,
- Proizvodnja i oblikovanje stakla,
- Hemijska industrija,
- Hemijske i biohemijske laboratorije,
- Fotografske laboratorije
- Ambulante i zdravstveni centri,
- Farmaceutska industrija,
- Zubne ordinacije,
- Zdravstveni centri,
- Restorani i kafići za potrebe pranja i ispiranja posuđa,
- Akvaristika.
Vrste izvedbi:
Kućni uređaji Q=do 200 lit/dan
Laboratorijski sistemi za prečišćenu vodu 1-100 lit/h
RO Stanice Q= 0.1-50 m3/h